Ce este un depozit frigorific?

Depozitul frigorific este o cladire (de obicei continand mai multe camere frigorifice), destinata pastrarii produselor alimentare in conditii bine precizate de temperatura si umiditate.

Depozite Frigorifice sunt incinte de dimensiuni considerabile ce confera solutii logistice la nivel de Frig Industrial, capacitati mari de depozitare si expunere
La produsele refrigerate, temperatura depinde de durata stocarii.
Limitele de variatie admisibile pentru temperatura aerului sunt functie de produs:

▪ -1 ÷ +1°C pentru carne, mezeluri, carne afumata, pestele proaspa;

▪ 0 ÷ + 5°C pentru lapte, smantana, iaurt, salate preparate, sandviciuri, supe si sosuri, pizza, aluat;

▪ 0 ÷ +8°C pentru carne gatita, branzeturi, margarina, unt, sucuri de fructe;

La produsele congelate, temperatura de depozitare uzuala este de – 20°C.

In cazul produselor refrigerate, umiditatea relativa nu trebuie sa fie prea ridicata, deoarece favorizeaza dezvoltarea microorganismelor si mucegaiurilor. Umiditatea medie recomandata este de 85%, dar valoarea corecta se stabileste pentru fiecare produs in parte, functie de proprietatile acestuia si de comportarea sa in stare refrigerata. La produsele congelate umiditatea poate fi 100%, ceea ce este favorabil si din punct de vedere al pierderilor de umiditate prin sublimarea ghetii. 
Alte elemente ce trebuie avute in vedere la depozitare sunt organizarea circulatiei aerului, asezarea produselor, gradul de incarcare, contaminarea cu mirosuri de la produse diferite, patrunderile de aer cald din exterior.

Clasificarea depozitelor frigorifice:
– depozite de colectare: pentru produsele ce au fost colectate sau recoltate si urmeaza a fi prelucrate; 
– depozite de productie: pentru materiile prime sau semifinite, care se stocheaza pentru scurta durata la locul de prelucrare;
– antrepozite: sunt de mare capacitate si pentru timp lung de stocare;
– depozite de distributie: sunt plasate in zonele urbane si servesc drept punct de pregatire a produselor pentru a fi desfacute in detaliu si dirijare a acestora;
– timpul de stocare este intre o saptamana si 2 luni;
– depozite de desfacere (retail): hypermarket, supermarket, magazin etc.; 
– depozite speciale (portuare, pentru export etc.).

Principalii factori in stabilirea tipului de depozit sunt cantitatea de produse si durata stocarii. Dimensionarea si configurarea depozitului se stabilesc in functie de tipul si varietatea produselor, de modul cum sunt ambalate, de dimensiunile cutiilor si de numarul acestora pe un palet, de numarul de paleti ce se pot suprapune, de greutatea paletilor etc.

Pentru determinarea necesarului frigorific se sunt necesare urmatoarele date: 
– dimensiunile depozitului; 
– numarul de spatii racite si modul in care acestea se invecineaza cu alte spatii;
– temperatura nominala din fiecare spatiu racit;
– zona geografica in care este plasat depozitul, orientarea sa spre punctele cardinale si datele climatice pentru zona respectiva;
– modul in care sunt amplasate produsele in interiorul depozitului si gradul de incarcare;
– particularitati legate de manipulare: frecventa cu care sunt introduse si scoase produsele; 
– tipurile de produse stocate si caracteristicile acestora; 
– ambalajele produselor si caracteristicile acestora; 
– felul iluminatului; 
– numarul mediu al persoanelor care isi desfasoara activitatea in depozit si numarul de schimburi; 
– asezarea usilor de acces pentru activitatile de incarcare;
– descarcarea de produse, dimensiunile acestora si timpii medii de deschidere; 
– prezenta altor surse de caldura in interior si caldura generata de acestea;

Construim si depozite cu atmosfera controlata pentru fructe, pastrand calitatea si prospetimea lor fara a utiliza substante chimice, putand fi depozitate de 3-4 ori mai mult timp decat in mod normal.

Aceste depozite frigorifice cu atmosfera controlata se diferentiaza de depozitele frigorifice uzuale prin  imbinarea panourilor  care trebuie sa fie etansa,  prin usa frigorifica si prin echipamentele tehnologice specifice: statie control umiditate, statie de control atmosfera, generator de azot, epurator CO2, convertor etilena.

One Response

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *